De Hema was lange tijd de normaalste zaak van de wereld. Maar wat is normaal? Goede vraag. Letterlijk betekent het dat wat voldoet aan de norm. Dat wat iedereen dus doet of op zijn minst de meerderheid. Wie daarvan afwijkt is abnormaal. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!’ Een typische norm van Nederlandse bodem. Blaas vooral niet hoog van de toren dat je het gemaakt hebt, want dan brandt heel Nederland je tot op de grond af. Alhoewel. Kijk om je heen. Wie het hardste schreeuwt, wordt het meest gehoord en krijgt een podium. Of het nu om de waarheid, een verzinsel of een leugentje om eigen bestwil – met de nadruk op eigen – gaat, maakt niet uit. Roep en herhaal het frequent en je bent koning, zeker in het land der blinden, waar eenoog het rijk voor zich alleen heeft.
Laatst had ik een gesprek met dochterlief. ,,Dat regel ik wel even met Henkie”. Ze had het over haar conrector op de middelbare school. Ik keek verbaasd, zij nog verbaasder, omdat ik verbaasd was, want ‘dat was doodnormaal’. Fellinger, Marée, Link, ik haalde meer dan dertig jaar geleden heel wat in mijn hoofd. Maar bij de voornaam noemen, nee. Maar het was toen wél duidelijk wie de leraar was en wie de leerling. Voortschrijdend inzicht haalt normen en waarden in. Wat toen niet normaal was, is het nu wel.
En waar staat je wieg? Toen ik in mijn vorige leven op vakantie in Griekenland na de tweede ouzo mijn duim opstak naar de kok, keek hij niet echt blij. Wat in Nederland ‘helemaal top’ betekent, is daar een obsceen gebaar. Ik bedoel maar. Wil je het een beetje gezellig hebben op een buitenlandse trip, verdiep je dan in de etiquette ter plekke. En dan nog is ‘normaal’ een rekbaar begrip. Wie in ons kikkerland met carnaval aan iemands tieten en billen zit doet lekker mee en is wel in voor een feestnummertje, doe je dat op je werk dan word je op z’n minst aangeklaagd voor sexuele intimidatie of hangt er een #metootje aan je broek.
Wacht dus het juiste moment af, blijf intussen gewoon boodschappen doen bij de Hema – Blokker mag ook – maar blijf vooral bij de tijd en jezelf.