Op de kop af vijf jaar geleden sprak ik Rob van de Kraats van Perfect Soul & Body en zijn partner Barbara de Bruin in hun woning in de wijk de Nieuweling in Duiven. Honderduit en geestdriftig vertelden ze over hun dromen en grootse plannen. Een jongen van schat ik zo’n twaalf jaar figureerde op de achtergrond. Hun droom heette Six Senses, dé plek waar spa, wellness, fitness, medische behandelingen, cosmetische en tandheelkundige ingrepen en plastische chirurgie samen moesten komen. Een paradijs op aarde, de tekeningen lagen op tafel, 19.000 m2 op bedrijventerrein Graafstaete, over iedere cm2 was nagedacht.

De insteek van mijn verhaal was de samenwerking tussen het toekomstige Six Senses met opleidingscentrum Rijn IJssel. Onder het motto ‘jonge mensen leid je samen op’ zagen beide partijen het helemaal zitten. De samenwerking kwam er niet, sterker nog het hele spa- en wellnessresort inclusief Balinese tuin en massages kwam niet van de grond. De oorspronkelijk tegensputterende provincie ging nog wél overstag, maar de financiering bleek een te groot obstakel. In 2011 bliezen Perfect Body & Soul en Volker Wessels de plannen af.

Rob en Barbara bleven geloven in hun dromen en idealen. Ze droomden van een prachtige vakantie op Bali. Net als Lorenzo, de zoon van Rob en Huub, de zoon van Barbara. Twee knullen met nog een hele toekomst voor zich. De hemel boven Oekraïne bleek een hel. Een raket van een medemens maakte patsboem een einde aan hun leven.
Dinsdagavond mocht ik foto’s maken van de stille tocht in hun woonplaats. Ter nagedachtenis aan Rob, Barbara, de twee jongens en de andere slachtoffers van vlucht MH17. De stilte en opkomst waren indrukwekkend. Nick, de oudste zoon van Barbara, was er ook. De jongen, die in één gruwelijke klap zijn moeder en broertje verloor, was geraakt door de verbondenheid van zoveel mensen in Duiven en de rest van Nederland liet hij voor Omroep Gelderland weten.

Het geloof geeft Nick troost. ,,Daar waar ze nu zijn, zijn ze veilig. Ik geloof dat ze nu goed zitten.” Zelf hoop ik dat ze op die plek hun dromen wél helemaal kunnen waarmaken. Zonder mensen die elkaar afslachten om grond, macht of godsdienst. Ik wil en ik kan het niet begrijpen. Net als het schipperen en balanceren tussen partijen en belangen. Het is niet mijn wereld, het was niet de wereld van Rob en Barbara en de andere passagiers van vlucht MH17 van Malaysia Airlines.
Geen paradijs op aarde, maar in de hemel. Wat zou dat mooi zijn voor Rob, Barbara, Lorenzo en Huub.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC